Naslovnica Naslovnica Dan grada, govor gradonačelnice Orahovice Ana – Marije Petin

Dan grada, govor gradonačelnice Orahovice Ana – Marije Petin

400

U programu Radio Orahovice danas je skromno i samozatajno, kako i priliči ovim vremenima, obilježen Dan grada Orahovice, blagdan Našašća svetog Križa. Nakon što smo i danas izravno prenosili svetu misu iz župane crkve,a koju je predvodio orahovački župnik, velečasni Željko Strnak, gradonačelnica Petin, iz svoga ureda obratila se svojim sugrađanima. Obraćanje donosimo u cijelosti:

Poštovane sugrađanke i sugrađani !

Iako se nalazimo u izvanrednoj situaciji uzrokovanoj COVID 19, korona virusom, zbog koje su nam ograničene mogućnosti proslave Dana grada, ipak naš grad zaslužuje da danas na dostojanstven način obilježimo njegov 792. rođendan kao i blagdan Našašća svetog Križa.

Ujutro smo položili vijence u čast poginulim hrvatskim braniteljima, održana je sveta misa, a sada vam se javljam iz svog ureda u gradskoj upravi kako bih vam u obraćanju predstavila rad ove gradske vlasti u posljednjih godinu dana.

2020. godina je sigurno godina koju nećemo tako lako zaboraviti. Početak godine je obilježilo ne usvajanje Proračuna bez kojega grad ne može financirati nikakve nove investicije, rad udruga, sportske klubove, a ograničeni su i europski projekti …. zatim nam dolazi globalna pandemija uzrokovana korona virusom koja ugrožava zdravlje naših sugrađana i primorava nas na jedan drugačiji način života od onoga na koji smo do sada navikli i u kojem smo previše stvari uzimali zdravo za gotovo.

Ali, krenimo ispočetka, od prošlogodišnjeg Dana grada kada su na svečanoj sjednici uručeni ključevi kurije Mihalović Fakultetu za dentalnu medicinu i zdravstvo čime je započeo veliki i važan projekt za naš grad. Od toga dana Fakultet je izradio projektnu dokumentaciju i dobio potrebne dozvole, a radovi na samom uređenju kurije i pretvaranje u Centar za prevenciju i rehabilitaciju kardiovaskularnih bolesti započeli su upravo u trenutku epidemije korona virusom, a planiraju se završiti do kraja godine.

Razvoj Fakulteta u našem gradu je svakako od velike važnosti sa čime nastavljamo i u ovom razdoblju. Sredstvima Ministarstva regionalnog razvoja izradili smo projektnu dokumentaciju i dobili sve potrebne dozvole za daljnju rekonstrukciju zgrade “starog disco kluba” u studentski restoran, sveučilišnu i gradsku knjižnicu koji će sa predavaonicama i kabinetima za vježbu biti povezani prekrasnim holom koji će svakako biti reprezentativno zdanje na ovom području.

Prioriteti ove Gradske vlasti su i dalje ulaganja u obrazovanje, ulaganja u djecu i mlade Orahovčane, sa čime smo nastavili i u ovoj godini. Roditelji nemaju brige oko toga da li će njihovo dijete imati mjesto u gradskom vrtiću ili ne jer smo i ove godine osigurali uvjete da sva djeca budu polaznici dječjeg vrtića Palčić, kao i djeca sa teškoćama u razvoju. Nažalost jedan natječaj za rekonstrukciju vrtića smo poništili jer, unatoč nametanju i takvih razmišljanja, nismo htjeli odabrati izvođača koji je ponudio i nekoliko milijuna kuna više nego što imamo planirana sredstva. Nažalost, naš vrtić kao i djeca morati će pričekati svoje novo ruho jer nam neizglasavanje proračuna ne dozvoljava daljnje aktivnosti po tom pitanju. Nadam se da će novo Gradsko vijeće, kada bude izabrano, imati više sluha za potrebe smještaja naših najmanjih sugrađana.

Kao što smo i obećali tako smo i povećali naknadu za svako novorođeno dijete na području grada, a svim roditeljima koji su dobili najveći Božji dar u 2019.g. uručili smo i prigodni poklon.

Iako mnogi naši politički neistomišljenici žele obezvrijediti svaki potez i mjeru kojom pomažemo našim sugrađanima pa tako i kupnju školskih knjiga i pribora meni je ipak ovo jedan od najdražih načina kako lokalna samouprava može olakšati život roditeljima čija djeca su školarci. Samo podsjećam da je prijašnja hdz-ova gradska vlast mogla kupovati školske knjige i pribor, 16 godina koliko su bili na vlasti u gradu, ali nisu niti jednu godinu, nego su još i glasali protiv Proračuna za 2020.g. u kojem su se, pored ostalih, nalazile upravo ove mjere.

Ovim putem dajem obećanje da dok sam ja gradonačelnica grada Orahovice u prijedlogu Proračuna uvijek će se nalaziti sredstva za kupnju potrebnih školskih knjiga i pribora svim osnovnoškolcima koji imaju prebivalište na području grada Orahovice uključujući i sva prigradska naselja.

U suradnji sa ravnateljima osnovne i srednje škole osigurana sredstva u Proračunu za 2019.g. utrošili smo u kupnju školskog namještaja i opreme (klupe i stolice za učionice, kompjutore, klime, projektore, televizore) kako bi našoj djeci dani provedeni u školskim klupama bili što ljepši i ugodniji.

Učenicima srednjih škola, putnicima, sufinanciramo prijevoz u iznosu od 25% osnovne cijene karte, a svim učenicima orahovačke srednje škole kupili smo tenisice kao opremu za tjelesni odgoj.

Učenicima koji dolaze iz socijalno ugroženih obitelji financiramo troškova prehrane u školskoj kuhinji, a sufinanciramo i plaće asistenta u školi za djecu sa teškoćama u razvoju.

Financirali smo obuku neplivača osnovnoškolaca što je naša osnovna škola odradila u suradnji sa Centrom za edukaciju osječkog Crvenog križa.

Isplaćujemo ranije odobrene učeničke i studentske stipendije, ali nažalost zbog ne usvajanja Proračuna za 2020.g. nismo bili u mogućnosti provesti javni poziv za financiranje novih stipendija iako su sredstva za tu namjenu bila planirana u mom prijedlogu Proračuna.

Smatram da lokalna samouprava mora voditi brigu o rastu i razvoju djece te im za to osigurati najbolje moguće uvjete, od najranijih dana sve do njihovog završetka školovanja vjerujući da će oni lokalnoj zajednici vratiti stvaranjem novih vrijednosti i pridonošenjem razvoju svoga grada, jer nema razvoja gospodarstva ako nema ulaganja u mlade i obrazovanje.

Kada govorim o gospodarstvu moram spomenuti Program poticanja razvoja gospodarstva i razvoja poljoprivrede na području grada Orahovice kroz koje smo osigurali 800.000 kn u 2019.g., isti iznos planirali smo u prijedlogu Proračuna i za 2020.g., a kroz koje je zaposleno preko 20 osoba te smo potaknuli naše poljoprivrednike i poduzetnike na investicije kupnjom novih strojeva i opreme. Ove mjere imaju za cilj povećati proizvodnju, a time i stvoriti nova radna mjesta.

Uslijed novonastale situacije koju je prouzrokovao korona virus, a nakon sagledavanja posljedica koje već trpe ili će pretrpjeti gospodarstvenici, ali i građani grada Orahovice donijela sam mjere za olakšavanje poslovanja u svrhu pomoći našim lokalnim poduzetnicima i građanima u ovoj izvanrednoj situaciji. Važno je sačuvati svako radno mjesto i pomoći našim gospodarstvenicima u ovoj situaciji koja ih je pogodila. Radi se o prvim paketima mjera koje kao gradonačelnica, dakle izvršna vlast u gradu mogu odmah uvesti, bez Gradskog vijeća ili da se čeka njihova naknadna primjena.

– Prva mjera je oslobađanje u cijelosti svih poslovnih subjekata od plaćanja poreza na korištenje javnih površina i plaćanja zakupa javnih površina te zakupa gradskih poslovnih prostora za razdoblje trajanja mjere zabrane obavljanja poslovne djelatnosti izrečene od Stožera civilne zaštite RH .

– Za vrijeme obustave rada Dječjeg vrtića, oslobađamo roditelje plaćanje vrtića sve dok je Odluka o zatvaranju ustanove na snazi.

– Beskamatno odgađamo naplatu svih potraživanja i javnih davanja za sve naše sugrađane. Neće biti nikakve prisilne naplate gradskih prihoda niti zaračunavanja  kamata na kašnjenje sa plaćanjima. 

– Svi oni koji su pogođeni ovom odlukom i koji moraju prestati sa radom na osnovu Odluke Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske, oslobođeni su  plaćanja komunalne naknade u 100%-om iznosu dokle god je ova Odluka nacionalnog stožera na snazi.

– Poduzetnici koji su Odlukom nacionalnog stožera zatvoreni, odnosno ne mogu obavljati svoju djelatnost, oslobođeni su plaćanja vode i odvoza smeća u punom iznosu.

Ovo su prve mjere koje ćemo kao grad provoditi. Naravno, prateći situaciju,  donositi ćemo nove mjere u okviru svojih zakonskih mogućnosti i na taj način pomagati našim sugrađanima i našim poduzetnicima da što lakše prebrode ovu krizu u kojoj smo se svi zajedno našli.

Dok govorim o gospodarstvu moram napomenuti da smo Vinske priče II iz kojih je europskim sredstvima Orahovica dobila reprezentativnu kušaonicu vina s izložbenim prostorom i dvoranom, uspješno završili, priznata su nam sva izvješća o utrošenim sredstvima te su na račun grada refundirana sva sredstva početkom ove godine, unatoč prijavama nekih vijećnika da postoje određene sumnje, što opet jasno odbacujem, a tako je i policija nakon provedenog izvida.

Započeli smo provedbu projekta razvoja infrastrukture u “Poduzetničkoj zoni Orahovica“, dobili predujam sredstava za određene aktivnosti, a nadam se da će do jeseni grad Orahovica imati usvojen Proračun te da ćemo tada moći potpisati ugovor sa izvođačem radova, završiti sve poslove, dobiti ostatak sredstava, a poduzetničku zonu staviti u funkciju već slijedeću godinu. Vjerujem da će takva kompletna zona privući zainteresirane investitore, prvenstveno domaće, što bi značilo povećanje proizvodnje i otvaranje novih radnih mjesta u gradu. Investicija je vrijedna gotovo 10 milijuna kuna, a podsjećam da će grad Orahovica snositi troškove angažirane snage i električnog priključka što je za buduće investitore velika olakšica.

Poštovane sugrađanke i sugrađani, moram podsjetiti na događaj održavanja sjednice Savjeta za Slavoniju, kada je naša Orahovica bila u centru izvještavanja svih Hrvatskih medija, te smo dobili priliku predstaviti se kao biser kontinentalnog turizma i pokazati naš grad u najboljem mogućem svjetlu. Sa Ugovorom u ruci, vrijednim 80 mil kuna, za izgradnju smještajnih kapaciteta i popratnih sadržaja na Jezeru uspjeli smo privući pažnju nakon čega su uslijedili brojni upiti o Orahovici kao atraktivnoj turističkoj destinaciji. Počeli smo provedbu projekta Jezero, radimo na javnim nabavama, ali kao i u slučaju Poduzetničke zone, nadamo se da će Orahovica imati svoj Proračun na jesen jer bez proračuna nema ni daljnje provedbe projekata.

Uz ulaganja u gospodarstvo vodili smo brigu i o samom izgledu grada, izgradnji infrastrukture i modernizaciji u skladu sa mogućnostima proračuna.

Završili smo kompletnu rekonstrukciju trga, odnosno ulice kralja Zvonimira te rekonstrukciju ulice Antuna Mihanovića. U ulici Pave Vukelića Paje završili smo izgradnju komunalne infrastrukture, a u dijelu ulice Matije Gupca izgradili smo kanalizacijski sustav.

Vrijednost ovih investicija je gotovo 3 milijuna kuna.

U ovoj godini planirali smo staviti i novi asfalt upravo u ove dvije ulice kako bi rekonstrukcija bila kompletno završena na zadovoljstvo stanovnika, ali nažalost ove investicije morat će pričekati izglasavanje novog Proračuna.

„Staro školsko igralište“ pored zgrade Fakulteta dobilo je novo ruho te opet postaje jedno od najdražih mjesta za okupljanje mladih, a rekonstrukciju sportskih igrališta u Doljanima planirali smo u budućem razdoblju.

Uredili smo nerazvrstane ceste i puteve, kanalsku mrežu, vodovodnu mrežu, stavili rasvjetu na gradskom groblju.

Završili smo dokumentaciju za daljnji nastavak uređenja ulice kralja Zvonimira, uređenja odlagališta otpada TUK, dokumentaciju modernizacije javne rasvjete, u izradi je dokumentacija za aglomeraciju Orahovica – Čačinci kojim bi se osigurala sredstva EU za dovršetak svih projekata po pitanju vodoopskrbe i odvodnje na području prigradskih naselja Nova i Stara Jošava, Crkvari i Dolci, što se financira sredstvima Hrvatskih voda. Pored ovih investicija u prijedlogu Proračuna za 2020.g. koji nije usvojen bila je i izgradnja ceste do crkve svetog Lovre u Crkvarima.

Dokumentaciju za izgradnju dječjeg igrališta u Dolcima napravili smo još prije dvije godine i prijavili se na natječaj orahovačkog LAG-a, u vrijednosti 250.000,00 kn, ali tek je prije par tjedana odobreno financiranje tako da će u skorom vremenu biti napravljeno obećano dječje igralište. U međuvremenu smo napravili dokumentaciju i za još jedno dječje igralište koje će biti postavljeno u Novoj Jošavi. Ovo su pokazatelji da ova gradska vlast svakako vodi brigu o našim najmlađima, ali i o jednakoj kvaliteti života u našim prigradskim naseljima.

Održali smo niz manifestacija po čemu Orahovica postaje prepoznatljiva, a turizam i dalje okosnica razvoja našega grada. Prirodne ljepote i njihovo bogatstvo, tradiciju i bogato kulturno nasljeđe kao i sav postojeći turistički potencijal, stavit ćemo u funkciju razvoja kroz velike projekte, ali i suradnjom sa svima onima koji žele ulagati, stvarati ili samo posjetiti naš prelijepi grad. Ovdje moram spomenuti i zahvaliti se i udrugama koje svojim radom obogaćuju život u gradu, ali i dostojno ga predstavljaju.

Sport zaslužuje posebnu pažnju i moram priznati da mi je drago kada sam na skupštinama sportskih klubova informirana da su svi klubovi imali dovoljno sredstava za završetak godine kao i za kupnju potrebne sportske opreme. Žao mi je što su neusvajanjem gradskog proračuna najviše oštećeni bili upravo oni koji ne bi trebali osjetiti politička prepucavanja ili razna podmetanja, jer nas sport uči upravo suprotnim vrijednostima. Iznos od 600.000,00 kn koji je planiran u 2019.g. utrošen je na rad sportskih klubova, a grad je dodatno uložio i u poboljšanje sportske infrastrukture i uvjeta, (tribine, asfalt do igrališta, semafor, golovi). Planirana sredstva za 2020.g. su bila u istom iznosu. Budući da je sada situacija globalne pandemije i da nema sportskih natjecanja, u dogovoru sa sportskim klubovima kada se stvore mogućnosti, vidjet ćemo koliko je sredstava potrebno za njihovo normalno i redovno funkcioniranje te ću taj iznos staviti u prijedlog Proračuna novom Gradskom vijeću na usvajanje.

I ove godine izdvajamo znatna proračunska sredstva za bolju zdravstvenu skrb svojih građana, sufinanciramo dolazak doktora specijalista, pedijatrice, redovan rad hitne pomoći, kao i stalno prisustvo liječnika. Ova situacija epidemije korona virusom kada se najviše oslanjamo na rad zdravstvenog osoblja i od njih očekujemo da uvijek budu u najboljem izdanju, stavlja u fokus važnost zdravstvenog sustava i njegovo financiranje. Ova gradska vlast i nadalje će financirati i pomagati rad onih koji čuvaju naše živote kada je to najpotrebnije.

Ovdje svakako moramo spomenuti financiranje rada Crvenog križa, ali i Vatrogasne zajednice, odnosno dobrovoljnih vatrogasnih društava na području grada. Kupnja vatrogasne cisterne sredstvima gradskog proračuna, vrijednosti 850.000,00 kn je najmanje što smo mogli učiniti kako bi oni koji brinu o našoj imovini i našim životima bili što sigurniji i brži u obavljanju ovog najplemenitijeg posla, a znamo da su u posljednjih godinu dana imali i previše posla. Na svemu odrađenom ja im se ovom prilikom javno zahvaljujem.

Kada spominjem naše sugrađane koji žive svoju treću, “zlatnu” dob osim svega onoga što smo kao gradska vlast izdvojili sredstava i odradili kako bi im život bio što kvalitetniji i ugodniji, a to je isplata božićnice – uskrsnice, informatičko usavršavanje, proslava međunarodnog Dana starijih osoba, financiranje umirovljeničkih udruga, i najvažniji projekt Zaželi koji se još provodi za 150 korisnika starije životne dobi, moram istaknuti ono što su im građani Orahovice poklonili ovih zadnjih mjeseci, a to je odgovorno i savjesno ponašanje i poštivanje mjera nacionalnog stožera kako ne bi ugrozili upravo njihovo zdravlje. Zahvaljujem se svojim sugrađanima koji su shvatili ozbiljnost situacije i pozivam na strpljenje da i dalje poštivamo mjere Stožera jer ćemo samo zajedno izaći kao pobjednici u borbi protiv ove opake bolesti.

I da se sada vratimo na dva ključna događaja 2020.godine za grad Orahovicu sa početka moga obraćanja:

Neusvajanje proračuna i globalna pandemija

Moji suradnici i ja radili smo puno i vrijedno da bi osigurali europske novce za projekte koji trebaju pomoći u razvoju Orahovice u narednim godinama. Nažalost, našli smo se u situaciji da sada kada se sve aktivnosti trebaju odraditi kroz samu provedbu, raspisati javne nabave za niz poslova i kontrolirati samo izvođenje radova, većina vijećnika, interesno povezani, je glasala protiv Proračuna grada Orahovice, u kojem se ne nalazi ništa sporno, što su i oni sami priznali,

-ne kupujemo nove aute, ne povisujemo plaće, ne podižemo rashode za troškove zaposlenika…… ništa takvo se nije nalazilo u prijedlogu Proračuna grada za 2020.g., nego mjere koje smo vam nabrojali, mjere da sva djeca mogu ići u vrtić, da kupujemo školske knjige za naše osnovnoškolce, da imamo bolju zdravstvenu skrb, da ulažemo u obrazovanje, da pomažemo gospodarstvu, da gradimo infrastrukturu, i da provodimo ove velike projekte vrijedne preko 100 milijuna kuna, za koje je upravo ova vlast osigurala bespovratna europska sredstva, a koji trebaju našem gradu i vama dragi moji sugrađani donijeti bolji i kvalitetniji život.

Neizglasavanje Proračuna dovodi u problem normalno funkcioniranje jednoga grada budući da se smiju plaćati samo nužni rashodi, odnosno tzv hladni pogon dok se sve nove investicije, rekonstrukcije i sve ono što sam vam navela da smo planirali napraviti u ovoj godini i za što smo izradili dokumentaciju ne smije provoditi. Ne smiju se financirati udruge niti sportski klubovi, a europski projekti samo do visine odobrenih predujmova.

Poštovane sugrađanke i sugrađani, bogata i duga povijest našega grada govori nam da ne smijemo odustati od nakane da ga učinimo ljepšim, razvijenijim te poželjnim mjestom za svakoga. Imamo odgovornost i sigurno je da nećemo dozvoliti da nečiji osobni interesi ili ne prihvaćanje gubitka određenih povlastica zaustavi započete projekte razvoja našega grada. Kao građani morate biti upoznati sa situacijom u gradu, ali isto tako napominjem da ćemo mi, kao odgovorna vlast raditi na načinima da se posljedice nečijih krivih odluka radi ostvarivanja osobne koristi ne lome preko vaših leđa.

I dalje će tijela i stručne službe grada djelovati u pravcu da gospodarske, kulturne i socijalne mjere usmjere u stvaranju uvjeta za kvalitetniji život svim dobnim skupinama i segmentima društva. Iako smo u ovom kratkom vremenu i pod stalnim podmetanjima oponenata, puno odradili i pripremili za provedbu još uvijek imamo posla i predano i odgovorno ćemo raditi dok ne ostvarimo zacrtane ciljeve.

Poštovane sugrađanke i sugrađani, iako pogođeni globalnim problemom širenja virusa COVID-19, zahvaljujući konstantnoj komunikaciji i aktivnostima članova Civilnog stožera grada Orahovice u koji su uključene sve mjerodavne službe, moram istaknuti da se odluke i poduzete mjere od strane nacionalnog stožera uspješno provode. Ovim putem se zahvaljujem svim službama koje odgovorno i savjesno rade svoj posao kao i na stalnoj komunikaciji, razmjeni informacija i mišljenja što nam je pomoglo da uspješno držimo pod kontrolom situaciju i donosimo najbolje moguće odluke. Zahvaljujem se svim zdravstvenim djelatnicima, a posebno doktorici Marijani Peček Vidaković, policijskoj postaji Orahovica, svim policijskim službenicima i načelniku Krunoslavu Botu, svim našim vatrogascima koji su dobrovoljno uz sudjelovanje na gašenju požara dežurali i na punktovima, i njihovom zapovjedniku Robertu Orini, HGSS -u i članu stožera Časlavu Sikori, povjerenicima Stožera civilne zaštite, postrojbi opće namjene, volonterima, članovima udruga koji su pod organizacijskom palicom Milana Babca, načelnika gradskog civilnog stožera, dežurali na punktovima, kontrolirali provedbu Odluka nacionalnog stožera i tako direktno utjecali na smanjenje mogućnosti pojave i širenja korona virusa u gradu. Zahvaljujem se i djelatnicima Radio Orahovice i direktoru Toninu Rađenoviću na svakodnevnom, točnom i pravodobnom izvještavanju javnosti, kao i župniku velečasnom Željku Strnaku na vođenju brige o našem duhovnom životu. Također se zahvaljujem Crvenom križu na brizi o starijim i socijalno ugroženim sugrađanima, kao i svima koji su svojim donacijama pomogli kako bi naši sugrađani bili zaštićeniji i sigurniji.

Poštovane sugrađanke i sugrađani, dragi moji orahovčani, u ovim danima velikih izazova vjerujem da možemo uspješno na njih odgovoriti i pronaći rješenje za svaku novonastalu situaciju. To dugujemo svima onima koji su kroz 792 godine stvarali naš grad kakvim ga imamo danas, a posebno hrvatskim braniteljima bez kojih ne bi imali, kroz povijest tako željenu, samostalnu Republiku Hrvatsku.

Svima vama, svim građanima  Orahovice  neka je sretan i blagoslovljen  današnji praznik, blagdan Našašća svetog Križa i Dan grada Orahovice, rekla je danas u svom obraćanju putem Radio Orahovice, gradonačelnica Ana- Marija Petin.