Naslovnica Naslovnica Vozači oprez! Dolaskom lijepog vremena na prometnicama sve veći broj motocikala i...

Vozači oprez! Dolaskom lijepog vremena na prometnicama sve veći broj motocikala i mopeda

98

Nakon zimskog perioda, dolaskom ljepšeg i toplijeg vremena na prometnicama diljem Hrvatske svake se godine pojavljuje i veći broj vozača mopeda i motocikala, koji spadaju u jednu od najugroženijih kategorija sudionika u prometu. Kako bi njihovo uključivanje u promet proteklo što sigurnije i bez neželjenih posljedica, iz policije pozivaju sve sudionike u prometu na pojačani oprez te podsjećaju kojih se pravila trebaju pridržati vozači motocikala i mopeda. O tome za naš portal govori Marina Bartolović, službenica za prometnu preventivu Policijske postaje Orahovica:

– Vozačima mopeda i motocikala se ukazuje na obavezu korištenja pravilno pričvršćene homologirane zaštitne kacige, korištenja dnevnih svjetala i tijekom ljetnog perioda, da ne upravljaju ovim kategorijama vozila prije stjecanja prava, odnosno bez položenog vozačkog ispita. Također ne smiju konzumirati alkoholna pića prije i tijekom vožnje, moraju poštivati ograničenja brzine kretanja vozila, a savjet je da ne kreću naglo iz mjesta (tzv. „startanje“) i da ne koče naglo i nepotrebno, te ne pretječu druga vozila na nepreglednim mjestima (zavoji, prijevoji, nadvožnjaci i drugo) i kolone vozila. Nadalje, ako se voze u skupini, trebaju voziti jedan iza drugoga, ne smiju vršiti preinake na svojim vozilima kojima pojačavaju snagu motora ili povećavaju razinu buke, ne smiju prevoziti djecu i više osoba na vozilu od onog broja koji je upisan u prometnu dozvolu..Jako je važno podsjetiti vozače da ne sjedaju na moped ili motocikl ukoliko su umorni i pod utjecajem lijekova, da vode računa o tehničkoj ispravnosti vozila i važnosti prometne dozvole i osiguranja vozila, te da pravovremeno ostale sudionike u prometu obavijeste o promjeni smjera kretanja ili zaustavljanja. I na kraju, najvažnije je da vozači kontroliraju svoje ponašanje i strast za vožnju, te ne ispituju i ne dokazuju mogućnosti svojega mopeda ili motocikla – poručila je Bartolović

Osim vozača motocikala i mopeda, jedna od najugroženijih kategorija u prometu su i biciklisti koji također moraju poštivati prometne propise:

– Vozačima bicikla se opetovano ukazuje na obavezu korištenja biciklističkih traka i staza na mjestima na kojima su izgrađene, pravilan prelazak ceste na pješačkom prijelazu ne vozeći se, već pješice, kao pješak, obavezu korištenja reflektirajućih prsluka i svjetala na biciklu noću i u uvjetima smanjene vidljivosti, te dopuštenu koncentraciju do 0,5 g/kg alkohola u organizmu za vozače bicikla.

A kakvi su statistički pokazatelji kada je riječ o prometnim nesrećama u kojima su sudjelovali vozači motocikala i mopeda, kako na području Policijske uprave Virovitičko-podravske tako i na području Policijske postaje Orahovica, Marina Bartolović kaže:


– Ove godine na području Policijske uprave Virovitičko – podravske jedna je osoba zadobila teške tjelesne ozljede u svojstvu vozača mopeda, dok je jedan vozač motocikla zadobio lake tjelesne ozljede. Od početka godine 9 vozača motocikala u RH je smrtno stradalo.

Na području PP Orahovica tijekom prošle godine evidentirano je 79 prometnih nesreća od kojih 3 u kojima su sudjelovali vozači mopeda i motocikla. U tim prometnim nesrećama 1 je osoba u svojstvu vozača motocikla zadobila teške ozlijede i 1 je osoba u svojstvu vozača mopeda zadobila lake ozlijede. Uzroci su nepropisna brzina, prednost prolaska i nepropisno kretanje vozila kolnikom. Alkohol nije evidentiran u niti jednoj prometnoj nesreći, a 1 je vozač sudjelovao u prometu prije stjecanja prava na upravljanje. Do sada tijekom 2020. godine nije evidentirana niti jedna prometna nesreća u kojoj je sudjelovala ova kategorija vozača.

Policijska službenica za prometnu preventivu Policijske postaje Orahovica, Marina Bartolović, na kraju je sve vozače pozvala na pojačani oprez i poštivanje prometnih propisa, a s ciljem povećanja sigurnosti svih sudionika u prometu.