Naslovnica Naslovnica Grad Orahovica ustupio 3D printer Srednjoj školi, počela izrada nosača za vizire

Grad Orahovica ustupio 3D printer Srednjoj školi, počela izrada nosača za vizire

579

Grad Orahovica u svom vlasništvu ima 3D printer, koji je stajao neiskorišten, a stroj kada stoji neiskorišten nije vrijedan. Da to tako više ne bude pobrinuli su se Grad Orahovica i orahovačka Srednja škola Stjepan Ivšić. Naime, nakon razgovora gradonačelnice Petin i profesora, printer je predan u školu i danas je počela izrada nosača za vizire, toliko potrebu medicinsku opremu. Danas su medijima i gradonačelnici Petin, profesori Cigler. Turković, Inhof i Šalek prezentirali mogućnosti i rad 3D printera:

– Ustupanje printera nama u školi jako puno znači, jer 3D printer je vrhunska stvar za sadašnjost ali i budućnost – rekao je prezentirajući rad printera Patrik Turković.
Printer radi pomoću softvera “Cura” programa:
– To je specijalizirani program za rad 3D printera pomoću kojeg smo podesili sve moguće temperature i ispune za okvire za vizire. Pomoću SD kartice spojili smo se s printerom – rekao je profesor Turković, koji je dodao kako izrada jednog okvira traje 97 minuta:
– Dosta vremena utrošimo za jedan nosač, ali želimo da ti nosači budu čvrsti i stabilni. Printer može raditi i brže, ali onda ne možemo jamčiti da će proizvod biti kvalitetan kao ovaj koji se radi u nižoj brzini. Za vrijeme radnog dana možemo izraditi 6 nosača.

Turković je pojasnio i princip rada:
– Plastiku prvo uvučemo kroz cijev u 3D printer, potom spajamo glavu s cijevi i plastikom. Kada printeru damo zapovijedi, glava printera povlači plastiku, pomoću grijača, plastika se topi i potom glava na samoj podlozi izbacuje plastiku u raznim slojevima – rekao je profesor Turković, koji je zaključio kako bi 3D printer itekako puno mogao koristiti u daljnjoj srednjoškolskoj nastavi.
Današnjoj prezentaciji printera nazočila je i orahovačka gradonačelnica Ana – Marija Petin, koja je pojasnila kako je došlo do suradnje:
– Nakon razgovora s profesorima u Srednjoj školi, odlučili smo printer ustupiti na korištenije upravo njima. Pohvalno je što su profesori Cigler, Turković, Inhof i Šalek vrlo brzo riješili programiranje pustivši stroj u pogon. Viziri su itekako potrebna medicinska oprema i prvo ćemo opskrbiti sve ordinacije u orahovačkom Domu zdravlja, a potom ćemo vidjeti kome su najpotrebniji – rekla je Petin, koja je dodala kako će razmotriti mogućnost da printer i u budućnosti ostane u školi, jer tamo je puno potrebniji

– Stroj se prije koristio za izradu suvenira Ružice grada, no oni su kao takvi preskupi, pa smo od toga odustali. Pošto stroj stoji, razmotrit ćemo mogućnost da stroj ostane u Srednjoj školi. Osim izrade okvira za vizire, 3D printer može izrađivati puno toga korisnoga kako za školu i učenike tako i za potrebe Grada – rekla je danas gradonačelnica Ana – Marija Petin.