Naslovnica Naslovnica Igor Andrović: Nema mjesta za paniku, moramo i nadalje biti odgovorni, svi...

Igor Andrović: Nema mjesta za paniku, moramo i nadalje biti odgovorni, svi zajedno možemo dobiti bitku protiv ovog virusa jer sudbina je u našim rukama

190

Korona virus je u Hrvatsku, stigao 25 veljače, a prvi zaraženi od tog virusa, u Virovitičko-podravskoj županiji zabilježen je 34 dana nakon toga… Virovitičko-podravska županija je posljednja HR županija u kojoj je detektiran ovaj virus… O tome su na konferenciji za novinare govorili, župan Igor Andrović, načelnik Stožera civilne zaštite Virovitičko-podravske županije Marijo Klement, te član Stožera i ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo sveti Rok Virovitičko-podravske županije, Miroslav Venus.

– U ponedjeljak oko 23 sata dobili smo rezultate testiranja za pet osoba s područja VPŽ koji su pokazali da je jedna osoba pozitivna na korona virus. Dugo smo se odupirali, bili smo jedina županija bez zaraženih, ali bilo je za očekivati da će se ovaj virus, na našem području, pojaviti i kod nas. Radi se o ženskoj osobi, srednje životne dobi, trenutno se nalazi u kućnoj karanteni i njezino stanje je stabilno. Ono što je u ovom trenutku važno, je da je, Stožer civilne zaštite Virovitičko-podravske županije, poduzeo već niz mjera kao prevenciju širenja ovog virusa. I dalje ćemo svi zajedno  biti maksimalno angažirani u ovoj borbi. Nema mjesta za paniku. Ovom prilikom još jednom pozivam sve žitelje naše županije da budu odgovorni u ovom trenutku, jer ako svi budu poštivali pravila i epidemiološke upute, onda svi zajedno možemo dobiti ovu bitku protiv ovog virusa. Ako će se neodgovorni pojedinci ponašati na drugačiji način, onda je to opasnost za sve nas. Apeliram na sve građane da se uozbiljimo još više nego do sada, da poštujemo struku, da prihvatimo njihove upute i da se ponašamo na način koji oni traže, jer kako je rekao ministar Beroš “Naša sudbina je u našim rukama“ – rekao je Andrović.

Potom je govorio Miroslav Venus

– Epidemiološka služba je poduzela sve mjere, a to znači da smo detektirali kontakte oboljele osobe i poduzeli sve što je potrebno. Svi oni kontakti koji su zdravi i nemaju kliničkih znakova bolesti su stavljeni u kućnu samoizolaciju, a svi oni koji imaju simptome bolesti uzeti su im i uzorci, njih je 6, a ukupno je 12 osoba u samoizolaciji. Ništa dramatično se ne događa. Velik je uspjeh što smo toliko dugo odolijevali zarazi, uspjeli smo tako usporiti širenje. Zadovoljni smo što se to nije dogodilo prije tjedan ili dva, nego tek sad. Nastojat ćemo svim snagama da taj broj bude što je god moguće manji, a koliki će on biti to je teško prognozirati – rekao je Venus, dodavši da su epidemiološki izvidi u tijeku kako bi se otkrilo na koji se način i gdje oboljela žena zarazila. (www.vpz.hr, www.icv.hr, Fotografije: Kristijan Toplak)