Naslovnica Koronavirus Sastao se Stožer civilne zaštite Grada Orahovice, sutra nadzor rada u prodavaonicama

Sastao se Stožer civilne zaštite Grada Orahovice, sutra nadzor rada u prodavaonicama

1533

Pod predsjedanjem načelnika Stožera Milana Babca, danas je održana peta sjednica Stožera civilne zaštite Grada Orahovice. Milan Babac preuzeo je dužnost načelnika Stožera, nakon što je iz poslovnih razloga te nemogućnosti predanog obavljanja dužnosti načelnika, a u ovo krizno vrijeme, mjesto predsjednika prepustio Dalibor Fofonjka. Babcu će u radu pomagati zamjenik načelnika Robert Orina. U jednosatnoj raspravi, članovi Stožera, Krunoslav Bot, načelnik Policijske postaje Orahovica, doktorica u orahovačkom Domu zdravlja Marijana Vidaković-Peček, gradonačelnica Orahovice Ana – Marija Petin, Časlav Sikora, HGSS stanica Orahovica, ukazali su na probleme s kojima se susreću u redovom obavljanu poslova. Svi oni suglasni su da u borbu protiv opakog virusa moraju krenuti još odlučnije. Najviše prigovora upućeno je ljudima koji krše samoizolaciju te prodavaonicama koje se ne pridržavanju uputa i mjera Nacionalnog stožera. Gradonačelnica Orahovice Ana – Marija Petin bila je jasna i odlučna:
– Apeliram na šefove ili poslovođe u orahovačkim prodavaonicama da se počnu ponašati prema uputama Gradskog i Nacionalnog stožera. Znaju da moraju osigurati kod ulaska u prodavaonice ne stvaranje gužve. Svu rasutu robu moraju prodavati zapakiranu, moraju osigurati rad tako da međusobna udaljenost radnika bude što veća uz poštovanje tjelesne mjere distanciranja. Potrebno je osigurati punktove za dezinfekciju ruku. Na vidim mjestima moraju biti izložene upute za pridržavanje svih propisanih pravila. Poslovnim subjektima koji nisu u mogućnosti provesti navedene mjere, nalažemo angažiranje zaštitarskih službi koje će kontrolirati red u prodavaonicama te broj ljudi koji izlaze i ulaze u trgovinu. Obavezno je i poštivanje odredbe o novom radnom vremenu od 08,00 do 17,00 sati. U slučaju da uočimo da se netko više ne pridržava ovih mjera Stožera CZ Grada Orahovice i Nacionalnog Stožera (sutra inspekcijski nadzori), predložit ćemo strogu mjeru Državnom inspektoratu, a to je zatvaranje takvih prodavaonica. Zdravlje je na prvom mjestu, nikako ne profit i zarada. Apeliram da se svi strogo pridržavaju ovih naputaka – rekla je gradonačelnica Orahovice Ana – Marija Petin.
Načelnik stožera CZ Grada Orahovice Milan Babac dodao je još nekoliko Odluka:
– S obzirom na to da je od danas na snazi Odluka o unutarnjim migracijama, mjeru će na našem području provoditi Policijska postaja Orahovica uz pomoć DVD-a Orahovica i stanice HGSS-a. Ostale mjere za zaštitu širenja koronavirusa provodit će povjerenici Civilne zaštite za područje Orahovice prema Mjesnim odborima na kojima su raspoređeni. Također Stožer civilne zaštite sastajat će se jednom tjedno, a po potrebi i više dok traje ova zaraza – rekao je novi načelnik Stožera CZ Grada Orahovice Milan Babac.