Naslovnica Koronavirus Zabrana napuštanja mjesta prebivališta

Zabrana napuštanja mjesta prebivališta

1302

S obzirom na to da na pojedinim područjima postoji znatno povećani rizik od prijenosa bolesti COVID – 19, ministar unutarnjih poslova i načelnik Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske, Davor Božinović kazao je kako od danas na snagu stupa nova odluka o zabrani napuštanja mjesta prebivališta i stalnog boravka.
Zabrana ove odluke ne odnosi se na :
promet i kretanje nužno za opskrbu navedenih područja, dnevne migracije zaposlenih u službama bitnim za : pružanje zdravstvene i veterinarske zaštite, dostavu lijekova i sanitetskog materijala, održavanje komunalne djelatnosti , vodoopskrbe i odvodnje, opskrbe plinom i strujom te zaštitarske službe i izvješćivanje javnosti. Ova odluka također se ne odnosi na stanovnike koji zahtijevaju hitnu medicinsku skrb, ne odnosi se i na one koji iz vitalnih obiteljskih razloga , poput pružanja skrbi djeci ili starijim osobama ili kupnje hrane i osnovnih potrepština, zatim putovanja na posao i s posla ako je obavljanje posla neophodno i ne može se obaviti od kuće te na žurne i operativne službe koje sudjeluju u sprječavanju širenja bolesti COVID – 19.

Propisuje se da se prilikom ulaska i izlaska s područja prebivališta i stalnog boravka moraju poštivati sljedeće mjere:
-socijalno distanciranje
-ne zadržavanje na javnim prostorima
-posjed valjane propusnice
Propusnice za ulazak i izlazak s mjesta prebivališta se izdaju, ovjeravaju i potpisuju odgovorne osobe u pravnoj osobi, izabrani liječnici obiteljske medicine i nadležni stožeri civilne zaštite.

Pridržavanjem svih dosad donesenih mjera i uputa je od ključne važnosti jer odgovornim ponašanjem možemo smanjiti širenje zaraze koronavirusa. Svatko mora biti svjestan odgovornosti za vlastito zdravlje, zdravlje obitelji i sugrađana.