Naslovnica Naslovnica Van uporabe dječja igrališta, posebna pravila održavanja pogreba i posljednjih ispraćaja te...

Van uporabe dječja igrališta, posebna pravila održavanja pogreba i posljednjih ispraćaja te sklapanja braka i životnog partnerstva

546

Stožer civilne zaštite Republike Hrvatske, donio je danas nove tri Odluke koje se odnose na stavljanje izvan uporabe dječjih igrališta i otvorenih sportskih igrališta, Odluke o načinu održavanja pogreba i posljednjih ispraćaja te Odluku o mjerama prilikom sklapanja braka i životnog partnerstva, a koje je potpisao Načelnik stožera, potpredsjednik Vlade RH i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.

U Odluci o zabrani okupljanja na dječjim igralištima (školska, vrtićka i gradska), stoji kako su pravne osobe koje upravljaju dječjim igralištima i otvorenim sportskim igralištima, dužne  staviti igrališta izvan uporabe na način da se sve sprave za igru ograde zaštitnim trakama i na drugi primjeren način, kako bi se smanjila mogućnost bliskih kontakta i prenošenja bolesti COVID-19.

S obzirom na rizik prijenosa bolesti COVID-19 prilikom okupljanja većeg broja osoba na istom mjestu, uvodi se protuepidemijska mjera načina održavanja pogreba i posljednjih ispraćaja koja se odnosi na sve osobe na području RH te na pravne i fizičke osobe koje se bave pogrebničkom djelatnošću. Za vrijeme trajanja mjere iz ove Odluke, pogreb, posljednji ispraćaj i polaganje urne, održava se isključivo u krugu najuže obitelji i predstavnika vjerske zajednice. Obavijest o smrti (osmrtnica, parta) ne smije sadržavati podatke o mjestu i vremenu održavanja pogreba. Također se obustavlja organiziranje glazbenih usluga dostave cvijeća i svijeća.

Sklapanje braka, u građanskom ili vjerskom obliku, te sklapanje životnog partnerstva održava se isključivo u krugu najuže obitelji te službene osobe ili predstavnika vjerske zajednice, poštujući mjere i upute koje donosi  Hrvatski zavod za javno zdravstvo. Zabranjeno je održavanje svih oblika svadbenih svečanosti.

  • Večeras ćemo obilježiti sedam gradskih igrališta koja stavljamo van uporabe. Jako nam je žao, no vjerujte ovo je jedina ispravna Odluka. Činimo sve kako bi zaštitili sve svoje sugrađane i mlade i stare. Jako sam zadovoljna kako se moji sugrađani ponašaju. Danas je bilo jako malo ljudi u Orahovici, svi su se povukli u svoje domove i poštuju Odluke Nacionalnog stožera. To je jedini ispravni put da pobijedimo ovo opaku bolest  – rekla je večeras gradonačelnica Orahovice Ana  – Marija Petin.

Stožer civilne zaštite Grada Orahovice dužan je osigurati provedbu i  nadzor provođenja mjera iz sve tri donesene Odluke.