Naslovnica Čačinci Održana sjednica Stožera civilne zaštite općine Čačinci, donesene konkretne Odluke

Održana sjednica Stožera civilne zaštite općine Čačinci, donesene konkretne Odluke

339

Danas je u Velikoj općinskoj vijećnici održana sjednica Stožera civilne zaštite općine Čačinci na kojoj nazočili dr. Stevo Vejić, dr. vet. med. Katica Silađi, Kristina Krmpotić, ravnateljica Osnovne škole, Mirko Mališ, načelnik Općine, Alen Jurenac, načelnik Stožera civilne zaštite Općine Čačinci te predstavnici Crvenog križa, DVD-a Čačinci i HGSS Stanice Orahovica.

Na sjednici su donesene Upute i Odluke od javnog interesa te se u nastavku nalaze najnovije informacije i preporuke vezane uz zaštitu pučanstva.

1. Sukladno preporukama Nacionalnog i Županijskog stožera civilne zaštite upućuju se svi mještani da kontakte sa zdravstvenim djelatnicima, osim u hitnim slučajevima, prvenstveno obavljaju telefonski ili putem elektroničke pošte.
2. Upućuju se sv i mještani koji imaju saznanja  o osobama u samoizolaciji ili o osobama koje su pristigle iz država u kojima je potvrđena prisutnost zaraze Corona virusom (COVID-19), a slobodno se kreću na području općine Čačinci, da isto dojave u Policijsku postaju Orahovica na brojeve telefona: 033 741 139 ili u Županijski centar 112.
3. Zabranjuju se održavanja svih kulturnih, zabavnih ili drugih događanja koja podrazumijevaju okupljanja većeg broja osoba u svim zatvorenim prostorima u vlasništvu Općine Čačinci na području cijele općine, osim za potrebe rada Stožera civilne zaštite i tijela Općine Čačinci (uključujući društvene domove, prostorije DVD-ova, sportske objekte i sl.).
4. Obustavljaju se sva veća okupljanja, kulturna i zabavna događanja, sportski susreti kao i treninzi sportaša, kako na otvorenim, tako i u zatvorenim prostorima na području općine Čačinci.
5. Preporuča se mještanima da izbjegavaju sv a veća okupljanja kako u privatnim objektima tako i sakralnim objektima na području općine.
6. Rad općinske uprave Općine Čačinci prilagođava se trenutnoj situaciji te se pružanje administrativnih i ostalih usluga službe općinske uprave organizira na način da se svi radni zadaci djelatnika općinske uprave sa strankama obavljaju prioritetno telefonski ili putem elektroničke pošte. Mještanima su na raspolaganju slijedeći brojevi telefona općinske uprave:

• Centrala
E: opcina@cacinci.hr
T: +385 33 684-212,
F: +385 33 400-337

7. Djelatnice zaposlene u sklopu projekta „Zaželi bolji život u općini Čačinci“ upućuju se da minimaliziraju kontakt s korisnicima programa te svakako koriste zaštitna i dezinfekcijska sredstva pri obavljanju djelatnosti te se upućuju da za korisnike programa istima pruže uslugu nabavke lije kova i namirnica, a od ostalih poslova do daljnjega da se suzdrže.

Pozivaju se svi mještani općine Čačinci da ukoliko posjeduju saznanja o domaćinstvima koja nisu obuhvaćena programom „Zaželi“ ili su ista pod mjerama samoizolacije, a nemaju mogućnost nabavke nužnih namirnica ili lijekova da se o istom obrate Općini Čačinci na telefonski broj 684 212.

8. U Hrvatskom domu kulture otkazuju se sva kulturna i zabavna događanja te druge manifestacije.

9. Apelira se na sve poslodavce koji djeluju na području općine Čačinci da na adekvatan način vode brigu o zaštiti svojih djelatnika kao i da svoje tekuće poslovanje prilagode trenutnoj situaciji.

Sve donesene Odluke stupaju na snagu od danas 17. ožujka.

Osim navedenih odluka, još jednom podsjećamo da prema odredbama Vlade RH i Nacionalnog stožera civilne zaštite svi oni za koje se sumnja da bi mogli biti zaraženi moraju u samoizolaciju, dok oni kod kojih je potvrđena zaraza korona virusom idu u karantenu koju za njih organizira država i pod stalnim su nadzorom liječnika.

Na sjednici je zaključeno kako nije potrebno širiti paniku i stvarati nepotrebne zalihe namirnica i ostalih potrepština, ali se treba ponašati odgovorno.

Kako bi se spriječilo širenje epidemije korona virusa, Općina Čačinci moli mještane da se pridržavaju izdanih uputa Vlade RH, Nacionalnog i Županijskog stožera civilne zaštite te da u skladu s trenutnom situacijom korisnici općinskih usluga i drugih institucija u općini smanje nepotreban rizik te da svu potrebnu komunikaciju obavljaju putem emaila i telefona te da se suzdržavaju nepotrebnih kontakata s drugim osobama dolaskom osobno u zgrade javnih ustanova te da odlaske na javna mjesta svedu na minimum.