Naslovnica Naslovnica Priopćenje orahovačkog HSS-a

Priopćenje orahovačkog HSS-a

702

Nakon što je Vlada RH donijela Odluku o datumu održavanja prijevermenih izbora za Gradsko vijeće Grada Orahovice, danas je pripoćenjem za javnost regarila Gradska organizacija HSS-a Orahovica.

Nakon 62 dana čekanja, Vlada Republike Hrvatske tek je na današnjoj sjednici raspisala izbore za Gradsko vijeće Grada Orahovice, a datum izbora je tek 19. travnja.
Vladajući HDZ se bavi svojim unutarstranačkim izborima na državnoj (15.3.), županijskoj (5.4.) i lokalnoj razini (5.4) i sada je jasno, Vlada isključivo zbog nemara ranije nije raspisala izbore za Gradsko vijeće Grada Orahovice. Da nije riječ o nemaru ili pak smišljenoj akciji, izbori su mogli biti raspisani prije dva mjeseca.
Ništa nije slučajno pa se tako ovakvim potezima Vlade RH pogoduje županijskom i gradskom HDZ-u kako bi u miru mogu obaviti unutarstranačke izbore, a za Grad Orahovicu, Gradsko vijeće i sve građanke i građane, HDZ ne mari. Javna je tajna da se u samome gradu vodi velika borba za novog predsjednika Gradske organizacije HDZ-a, ali isto tako i na županijskoj razini između Tomislava Tolušića i Josipa Đakića.
Grad je napravio sve preduvjete kako bi Vlada RH na vrijeme mogla raspisati izbore, poslana je sva dokumentacija u nadležna ministarstva. No, onda se tjednima čekalo, prvo na raspuštanje Gradskog vijeća pa na odluku Vl ade o datumu održavanja izbora.
Posljedice su jako velike – u gradu se smiju financirati samo nužni rashodi, nema financiranja novih projekata, nema novih investicija, nema financiranja civilnih niti sportskih udruga, a tek nedavno izabrana Povjerenica Vlade RH za Gradsko vijeće Grada Orahovice i to naravno iz redova HDZ-a, nije donijela Odluku o financiranju nužnih rashoda niti dan danas. Ne manje važno, Povjerenica nije iz Orahovice nego iz drugoga grada – iz Slatine.
Zbog svega navedenoga i s obzirom na preporuke Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske o zabrani okupljanja i organiziranih nastupa u svrhu prevencije širenja koronavirusa, dovodi se u pitanje sama legitimnost najavljenih izbora. Pitanje je kako će biti organizirana kampanja političkih opcija u Gradu Orahovici, kao i sama organizacija izbora. Sve se moglo riješiti puno prije i dok smo upozoravali što nas čeka i pitali se kud ovo sve vodi, drugi su nas prozivali i ismijali nam se da dižemo paniku u gradu.
Ovdje se u režiji Vlade RH i HDZ-a radi ogromna šteta Gradu Orahovici i svim njezinim građankama i građanima. Da Vlada nije radila ustupke HDZ-u zbog unutarstranačkih izbora do ovoga ne bi došlo. Gradska organizacija HSS-a Orahovica nekoliko puta je javno upozoravala na sve navedeno, kao i na teško pogodovanje Vlade RH HDZ-u. Nažalost, bezuspješno.
Ovdje svakako treba istaknuti i da se lokalni SDP pridružio napadanju gradskog HSS-a te su nas optuživali za nepotrebno širenje panike. Govorilo se na sjednicama Gradskog vijeća t e u radijskim emisijama kako će izbori biti održani do ožujka. Sada vidimo da su naše prognoze, na žalost svih naših građanki i građana bile točne. Slijedi nam još više od mjesec dana praznog hoda.