Naslovnica Događanja Danas je Pepelnica, počela je Korizma

Danas je Pepelnica, počela je Korizma

166

U Katoličkoj crkvi danas se obilježava Pepelnica ili Čista srijeda. Pepelnica je početak korizmenog vremena. To je dan pokore, razmišljanja , nemrsa i posta. Na blagdan Pepelnice, svećenik posipa vjernike pepelom uz riječi : “Spomeni se čovječe da si prah i da ćeš se u prah pretvoriti” ili “Obratite se i vjerujte Evanđelju!”.

Pepeo je simbol pokore i poziv je kršćanima da razviju duh poniznosti i žrtve, a također podsjeća da je Bog velikodušan i milosrdan onima koji mu se obraćaju pokorna srca. Dobiva se od blagoslovljenih grančica korištenih na Cvjetnicu prethodne godine. Pepeo također podsjeća ljude na njihovu vlastitu prolaznost.

Poruka Pepelnice s kojom počinje preduskrsno pokorničko vrijeme može se sažeti u jednoj rečenici: “Obrati se čovječe, dok još imaš vremena!” , a tu poruku vjernici će realizirati kroz post, molitvu i milostinju, odnosno dobra djela.

Vrijeme Korizme koje je započelo danas, je vrijeme promišljanja, pokore, nove orijentacije i pripreme za Uskrs. Od Pepelnice ili Čiste srijede do Velike subote, izuzevši nedjelje, traje Korizmeno vrijeme, koje se oslanja na 40 dana koje je Isus proveo posteći u pustinji.

Početak Korizme označit će, okupljajući se na svetim misama i vjernici župe Našašća sv. Križa u Orahovici. U orahovačkoj župnoj crkvi, sv Misa, uz obred pepeljenja, počet će večeras u 18,00 sati.