Naslovnica Naslovnica Koronavirus stigao u Hrvatsku, doktorica Vidaković upozorava !

Koronavirus stigao u Hrvatsku, doktorica Vidaković upozorava !

2806

Koronavirus stigao je u Hrvatsku, potvrdio je to danas premijer Vlade RH Andrej Plenković. Pacijent se nalazi u klinici dr. Fran Mihaljević u Zagrebu, a prethodno je bio u Milanu. Njegova je bolest blažeg oblika. Tragom ove vijesti potražili smo savjet i mišljenje naše stalne suradnice dr. Marijane Vidaković – Peček:
– Baš onako kako sam i predviđala, epidemiološka situacija se rapidno promijenila. Ono što odmah moram napomenuti da nije vrijeme da se paničari, veće je došlo vrijeme da se trezveno ponašamo. Ja bih rekla da će biti veći problem pojedinci koji ne prihvaćaju naše preporuke i upute, nego sam virus kao virus – rekla je danas doktorica Peček.
Koronavirus krenuo je iz Kine i širi se jako brzo, dodala je doktorica Vidaković, koja upozorava:
– Ovo je vrijeme kada haraju i druge respiratorne infekcije, pa naglašavam da nije nužno trčati kod liječnika za stvari koje nisu trenutno akutne. I jučer smo imali preko 130 dolazaka. Kome nije neophodno ne treba ići po ambulantama i čekaonicama.
Velika je razlika između gripe i koronavirusa. Kod gripe znamo o čemu se radi, a kod koronavirusa ima dosta nepoznanica. Problem je i taj što protiv koronavirusa nitko nije cijepljen, svi smo nezaštićeni, počevši od nas zdravstvenih radnika, mi ćemo prvi početi obolijevati, pa do jako puno starog stanovništva koje najčešće umire od ovog virusa. Kod gripe je većina starije populacije cijeljenja. Apeliram da se prate vijesti, da se sluša radio, jer situacija se mijenja iz sata u sat – navela je doktorica Vidaković.
Orahovica je od Zagreba udaljena svega 220 kilometara i situaciju treba shvatiti ozbiljno ali bez panike:
– Treba izbjeći velika okupljanja ljudi, pa i te naše čekaonice u Domovima zdravlja. Čekaonice su danas veliki izvor zaraze. Moramo se urazumjeti. Orahovica i Zagreb jako su blizu. Cijela Europa je mala i velika je cirkulacija ljudi, nema dvojbe da će na našim prostorima za dva tjedna biti ozbiljna situacija – zaključila je prije nekoliko trenutaka za Radio Orahovicu doktorica Marijana – Vidaković – Peček. Dodajmo još kako u obje orahovačke ljekarne već nekoliko dana zaštitnih maski nema.