Naslovnica Kultura Obilježen “Dan hrvatske glagoljice”

Obilježen “Dan hrvatske glagoljice”

227

Prigodnim programom učenici i učitelji Osnovne škole Ivane Brlić Mažuranić Orahovica, a u sklopu projektnog dana, u petak su u holu škole obilježili “Dan hrvatske glagoljice”, koji se službeno obilježava 22.veljače ali i Međunarodni dan materinskog jezika.
Projektom su koordinirali knjižničarka i profesorica hrvatskog jezika i književnosti Marijana Čelig Hlobik te nastavnici Tomislav Matošević i Ružica Sertić. Tijekom jednog nastavnog sata, a na završnoj priredbi, učenici su zanimljivim sadržajima glagoljicu predstavili na razne načine, izradili su drvene privjeske, kolače, stripove, slovarice, platnene torbe, razno razne ukrase, zemljopisne krate na glagoljici. Važno je spomenuti kako je u holu škole izrađen novi mural na kojem glagoljicom piše „IBM“.
– Projekt je bio dobar primjer da djecu pokušamo naučiti tom vrijednom pismu Hrvata. Projekt je proveden kroz 19 radionica na kojoj se modeliralo, slikalo, pisalo, učilo, čak i mijesilo kolačiće u obliku glagoljskih slova. Mislim da su se učenici dobro zabavili pa ponešto i naučili o glagoljici. Djeca su bila izuzetno zainteresirana i jako sam zadovoljna kako smo to odradili. S ovim projektom priča o glagoljici u našoj školi završava, ali ja se nadam da će se glagoljica nastaviti štovati i kroz druge projekte – rekla je voditeljica projekta profesorica Marijana Čelig Hlobik.