Naslovnica Događanja U Orahovici održano predavanje o rizicima za razvoj kardiovaskularnih bolesti – najveća...

U Orahovici održano predavanje o rizicima za razvoj kardiovaskularnih bolesti – najveća smrtnost upravo u VPŽ

622

O rizicima za razvoj kardiovaskularnih bolesti jučer je u Orahovici govorio prof. prim. dr. sc. Goran Krstačić, dr. med., znanstveni savjetnik, FESC, FEHRA, specijalist internist i uži specijalist kardiologije, predavač na Fakultetu za dentalnu medicinu i zdravstvo Osijek te ravnatelj Poliklinike za prevenciju kardiovaskularnih bolesti i rehabilitaciju “Srčana” iz Zagreba.

Ovo zanimljivo predavanje privuklo je veliki broj Orahovčana koji su tijekom puna dva sata slušali o trenutno najvećem javnozdravstvenom problemu, ne samo u Hrvatskoj već i u cijelom svijetu. Prema zadnjim statističkim podacima od kardiovaskularnih bolesti u Hrvatskoj godišnje umre 23 tisuće ljudi, što znači da su srčane bolesti odgovorne za 43,5 % svih smrtnih slučajeva, a najvažniji čimbenici rizika su povišeni krvni tlak, povišene masnoće, pušenje, pretilost i tjelesna neaktivnost. To su elementi koji najviše doprinose razvoju bolesti ali istovremeno na njih je moguće najviše i utjecati, rekao je jučer dr. Krstačić, te poručio da je cilj ovakvih predavanja upravo podizanje svijesti građana o ovom velikom javnozdravstvenom problemu.

Hrvatska trenutno ima samo 3 centra za kardiovaskularnu rehabilitaciju, što je prema riječima dr. Krstačića premalo, jer su liste čekanja izuzetno duge i tek svaka četvrta osoba koja je doživjela srčani udar ili je imala neki drugi oblik bolesti srca i krvnih žila zaista i završi svoje liječenje rehabilitacijom. Govoreći o rehabilitacijskom centru koji bi u skorašnjoj budućnosti trebao biti izgrađen upravo u Orahovici, dr. Krstačić je rekao kako je on nasušna potreba, naglasivši kako upravo Virovitičko – podravska županija bilježi najveću smrtnost od bolesti srca i krvnih žila u Hrvatskoj. Zaključio je na kraju kako problem treba rješavati tamo gdje je on najizraženiji, te je pozdravio nastojanja svih dionika – Fakulteta za dentalnu medicinu i zdravstvo iz Osijeka, Grada Orahovice, Virovitičko – podravske županije i Ministarstva zdravstva, koji ulažu veliki napore, a sve s ciljem kako bi Orahovica uskoro postala slavonski centar za prevenciju, dijagnostiku, liječenje i rehabilitaciju kardiovaskularnih bolesti.

Organizator jučerašnjeg predavanja bila je Udruge za pomoć u ostvarivanju ljudskih prava “Putokaz” iz Orahovice.