Naslovnica Događanja Čekaonice pune, stigli respiratorni i probavni virusi

Čekaonice pune, stigli respiratorni i probavni virusi

1754

U posljednjih sedam dana, čekaonice u orahovačkom Domu zdravlja ponovo su dosta popunjenje, no nije riječ o virusu gripe, već dosta sugrađana, ima problema s respiratornim i probavnim tegobama. Liječnica u orahovačkom Domu zdravlja, stalna suradnica Radio Orahovice, doktorica Marijana Vidaković – Peček, rekla je danas za naš Radio, kako je ove godine netipična situacija, jer gripe, kao prijašnjih godina, nema, no početkom veljače krenuli su respiratorni problemi druge vrste, najčešće blažih oblika u smislu curenje nosa i kašlja te dosta probavnih infekcija (proljev, povraćanje, mučnina). Doktorica Vidaković – Peček poručila je svojim pacijentima ali i ostalim sugrađanima, da ako nužno ne moraju doći u Domove zdravlja, ne dolaze:
– Oni koji nužno ne moraju doći bolje da ne dolaze. Događa se stalno jedna pojava. Početkom godine svi žele kontrolirati svoje zdravlje (šećer, masnoće,) a li taj segmenat brige o zdravlju može pričekati. Tako, oni koji dolaze, a nužno ne moraju, stvaraju dodatne gužve, jer tijekom dana, da ništa drugo ne radimo, samo da zbrinjavamo akutne pacijente, imamo što raditi. Stvaraju se gužve i u laboratoriju, ljudi čekaju na stepenicama. Apeliram na pacijente da pričekaju da prođe ova kriza, dakle drugi i treći mjesec, poslije splašnjavaju sve vrste respiratornih infekcija i nema opasnosti od daljnjih zaraza -poručila je doktorica Vidaković.
Kako doskočiti infekcijama dišnih i probavnih organa ?
– To su uglavnom virusna oboljenja, tu specifičnog lijeka nema. Preporuka je lagana prehrana, puno tekućine i simptomatsko liječenje, snižavanje temperature i lijekovi za bolove – napomenula je dr. Vidaković.
Gripa i korona virus?
– Ova godina je netipična, kako sam već rekla, ne samo u mojoj ambulanti nego na cijelom našem terenu. Javljaju se samo sporadični ili rijetki slučajevi gripe. Mislim da je došlo do promjena generalno u epidemiološkoj situaciji. Stigao je strah od korona virusa, sve je netipično i pomalo se plašimo što se može dogoditi. Korona virusa u Hrvatskoj službeno nema. Još uvijek nemamo odgovore na sva pitanja vezena uz taj virus. Kada bi znali sve odgovore, svima bi bilo lakše. Mi medicinari smo svakodnevno, iz najviših krugova, obaviješteni o kretanju virusa i zbivanjima uz virus, uglavnom nema mjesta panici. U slučaju da se on pojavi kod nas mi smo spremni, no ja bih se ipak više pozabavila s našim “domaćim” bolestima – zaključila je danas doktorica Marijana Vidaković – Peček.