Naslovnica Nekategorizirano Održana godišnja Skupština HOS-a

Održana godišnja Skupština HOS-a

68

Velik broj članova udruge kao i gostiju, nazočio je sjednici redovne godišnje izvještajne Skupštine Udruge dragovoljaca hrvatskih obrambenih snaga Grada Orahovice, koja je u Orahovici održana u subotu. Nakon izbora radnih tijela Skupštine i usvajanja Poslovnika o radu, predsjednik Udruge, Mirko Sekulić, podnio je izvješće o radu u protekloj godini. U njemu je naveo kako Udruga trenutno broji 49 članova, što je značajno povećanje u odnosu na 24 člana koliko ih je bilo prilikom osnivanja, 29. ožujka 2019. godine. Tijekom prošle godine održano je 10 sjednica Glavnog stana na kojima su sukladno Statutu doneseni svi akti potrebni za normalan rad Udruge. Kako je rekao Sekulić, Udruga je osnovana s ciljem očuvanja imena i djela HOS-a, te zaštite časti i dostojanstva poginulih u Domovinskom ratu, te je upravo zbog toga sudjelovala u obilježavanju svih važnih obljetnica, poput osnivanja postrojbi Hrvatske vojske, ratnih događanja, te stradavanja u Domovinskom ratu, a osim toga orahovački HOS-ovci aktivni su bili i u sportskim, humanitarnim, duhovnim ali i kulturnim aktivnostima. Pored navedenoga, Udruga je ostvarila i uspješnu suradnju s Ministarstvom hrvatskih branitelja, kao i brojnim braniteljskim udrugama sa šireg orahovačkog područja, no kako je rekao, izostala je suradnja s četiri udruge koje su ujedno i nositelji Koordinacije Udruga s područja bivše općine Orahovica, te s Gradom Orahovica.

Osim podnošenja izvješća i planova, na subotnjoj skupštini došlo je i do određenih promjena u pojedinim tijelima Udruge. Tako je na mjestu predsjednika nadzornog odbora Stjepana Varaždinca zamijenio Vlado Pfeifer, dok je Dušana Brajnovića kao člana istog odbora zamijenio Dražen Radan. Osim toga do promjene je došlo i u Sudu časti, gdje je dosadašnjeg člana, Darka Iličića, zamijenio Mato Bubaš.

Uz brojne članove Udruge i predstavnike braniteljskih udruga, Skupštini je nazočio i veliki broj gostiju, među kojima zamjenik župana Virovitičko-podravske županije, Darko Žužak, predsjednik županijske HVIDRA-e i predsjednik Odbora za hrvatske branitelje VPŽ, Mato Bubaš, te predstavnicj ostalih braniteljskih udruga. Gradonačelnica Orahovice Ana -Marija Petin, rekla je kako su vrata njezina ureda otvorena za sve braniteljske Udruge pa tako i za Udrugu HOS-a, kako se ne bi ponavljale stvari koje su dovele do nesuglasica u prošloj godini, te se zahvalila članovima Udruge na nastojanju da očuvaju dignitet Domovinskog rata i da od zaborava sačuvaju sve poginule branitelje, te im zaželjela da to nastave raditi i u budućnosti.

Nakon obraćanja gostiju, na samom kraju Skupštine dodijeljene su zahvalnice i nagrade zaslužnim tvrtkama i pojedincima, koji su svojim financijskim donacijama omogućili provođenje svih aktivnosti Udruge. Zahvalnice su dobili: tvrtka Geosoft, Zajednica udruga i članova HVIDR-a VPŽ, Hrvatski časnički zbor Grada Orahovice, te Darko Beštek i Drago Kovačević, dok je temeljem odluke Glanog stana Udruge dragovoljaca hrvatskih obrambenih snaga Grada Orahovice, Godišnju nagradu “Ante Paradžik” za 2019. godinu primio Miroslav Tot, koji je svojim radom i zalaganjem trajno doprinijeo prosperitetu orahovačkog HOS-a.