Naslovnica Događanja Održana godišnja izvještajna Skupština Pčelarske udruge “Pčelica”

Održana godišnja izvještajna Skupština Pčelarske udruge “Pčelica”

494

Jedna u nizu godišnjih izvještajnih skupština održanih proteklih nekoliko dana je i ona Pčelarske udruge “Pčelica” Orahovica, koja je jučer održana u Orahovici u nazočnosti brojnih članova te gostiju, među kojima su bili i predsjednik Hrvatskog pčelarskog saveza, Željko Vrbos, orahovačka gradonačelnica, Ana Marija Petin te predstavnici susjednih pčelarskih udruga. Udruga “Pčelica” djeluje od 2013. godine i trenutno okuplja 53 pčelara ne samo s područja Grada već i susjednih općina Čačinci, Zdenci i Crnac. Predsjednik Udruge, Duško Grdić, u izvješću o radu u protekloj godini naveo je čitav niz problema s kojima se pčelari svakodnevno susreću, od nepovoljnih vremenskih prilika pa do bolesti pčela poput varoe i američke gnjiloče, koje znatno povećavaju troškove proizvodnje i dovode pčelare u nezavidnu situaciju. Spomenuo je i poticajne mjere u visini od 20 kuna po košnici, odnosno do maksimalnih 3000 kuna, koje su pčelari s prebivalištem na području Grada mogli ostvariti putem bespovratnih potpora Grada Orahovice za unaprijeđenje poljoprivredne prozvodnje. Govoreći o aktivnostima tijekom 2019. godine, predsjednik Grdić je rekao da su održane 4 sjednice Upravnog odbora, naveo je sudjelovanje na godišnjoj skupštini Hrvatskog pčelarskog saveza kao i na godišnjim skupštinama susjednih pčelarskih udruga, a među brojnim odrađenim aktivnostima svakako vrijedi spomenuti i predavanja koja su održana povodom Svjetskog dana pčela i dana svetog Ambrozija, a tijekom kojih su učenici prvih razreda i polaznici vrtića educirani o važnosti pčela za opstanak života na zemlji te o dobrobiti svakodnevne upotrebe meda.

U tekućoj godini plan je, među ostalim aktivnostima, uključiti što više pčelara u rad Udruge, poticati ih na sudjelovanje na natjecanjima, manifestacijama, sajmovima i izložbama, te organizirati stručna predavanja, rekao je, prezentirajući plan rada za 2020. godinu, predsjednik, Duško Grdić.

Izvješće o radu podnio je pomoćnik pašnog povjerenika, Miroslav Farkaš, te potom i predsjednik Hrvatskog pčelarskog saveza, Željko Vrbos, koji je pčelare upoznao sa svim aktualnostima u hrvatskom pčelarstvu, te pohvalio suradnju s orahovačkom udrugom.

Skupštini nazočna gradonačelnica Ana Marija Petin, izvrsnim je ocijenila suradnju s Udrugom I predsjednikom Grdićem. Rekla je da je u prošloj godini sedam pčelara zatražilo bespovratne gradske potpore, za što je iz gradskog Proračuna isplaćeno oko 10 tisuća kuna. Poručila je da će se program potpora nastaviti provoditi i u ovoj godini, čim bude usvojen temeljni financijski dokument- Proračun, te svim pčelarima poželjela puno uspjeha u budućnosti.

Na koncu sjednice je jednoglasno prihvaćena inicijativa nekadašnjeg predsjednika Udruge, Rajka Maglaića, da se započne proces prikupljanja arhivske građe, što će po uzoru na neka susjedna društva, biti osnova za buduću monografiju u kojoj će na jednom mjestu biti dokumentirano sve o pčelarstvu u ovim krajevima, od najranijih početaka 30-ih godina prošlog stoljeća pa do današnjih dana.