Naslovnica Događanja Orahovačko “Vincevo”

Orahovačko “Vincevo”

482

Jučerašnji blagdan svetog Vinka, zaštitnika vinara I vinogradara, već po tradiciji, prigodnim sadržajima, obilježilo je orahovačko Poljoprivredno poduzeće. Na popularnom “Jezercu” okupili su se brojni gosti, među kojima je bio i župan Virovitičko-podravski Igor Andrović, načelnici susjednih općina, predstavnici političkog i javnog života grada Orahovice te uposlenici Poljoprivrednog poduzeća. Pozdravljajući nazočne goste, predsjednik Uprave Poljoprivrednog poduzeća Saša Breznik zahvalio se svima na dolasku poželjevši im dobro druženje i zabavu. Orahovačko “Vincevo”, po prvi puta je posjetio Igor Andrović župan Virovitičko-podravski koji je rekao kako Virovitičko-podravska županija poštuje tradiciju i običaje. Zazvao je Andrović svetog Vinka da blagoslovi novu vinogradarsku godinu, kako bi bilo što manje mraza, tuče i nepovoljnih vremenskih prilika, a što više kvalitetnog grožđa i vrhunskih vina. Vinograd je blagoslovio orahovački župnik Željko Strnak:
Vinom je potom trsje poškropio voditelj Poslovne jedinice Voćarstvo – vinogradarstvo Josip Tokić koji je za Radio Orahovicu rekao kako priziva prošlogodišnju vinogradarsku godinu.
– Prizivamo prošlu godinu. Što se tiče prinosa godina nije bila rekorda ali kvaliteta vina bila je iznimno visoka. Bila je to prva godina u kojoj je prodaja prestigla proizvodnju, tako da smo u fazi da trenutno proizvedemo manje vina nego što možemo plasirati na tržište. To je puno povoljnije za naš razvoj, jer očekujemo od naših vinograda, koje smo restrukturirali u proteklih pet godina, znatno veće količine grožđa – rekao je Tokić.
Poljoprivredno poduzeće Orahovica izvozi vina na tržište Europske unije, ali i na daleka tržišta, poput Kine I Japana:
– U Kini smo sedam godina, u Japanu pet. Nakon pet godina u Japanu, na jednom takvom zahtjevnom tržištu, uspjeli smo proširiti asortiman, s jednog, na tri vina, što nam itekako pomaže da prosječnu prodaju cijenu podignemo – rekao je Tokić.

Ivana Nemet, enologinja Poljoprivrednog poduzeća Orahovica i jučer je na “Jezercu” rekla da za enologe nema loših borbi, jer stručnjaci uvijek moraju napraviti najbolje što se može napraviti:

– Za nas enologe nema loših berbi. Mi smo stručnjaci i moramo napraviti najbolje u tom trenutku. U prošloj godini proizveli smo količinski manje nego 2018. Kvalitetom sam itekako zadovoljna, lagane su bile vinifikacije. Vina se trenutno čiste i sve ide po nekom ustaljenom redu. U ovoj godini vjerujem da ćemo biti dobri, samo ćemo Boga zamoliti da nam podari lijepo vrijeme, a sve ostao bit će na nama – rekla je enologinja Nemet.
Druženje na “Jezercu” nastavljeno je potom uz bogatu gastro ponudu, a za dobro raspoloženje svih gostiju bili su zaduženi članovi KUD- a Čačinci te Suhopoljski tamburaši.