Naslovnica Naslovnica Rekordna 2019. – U Parku prirode Papuk gotovo 50% posjetitelja više nego...

Rekordna 2019. – U Parku prirode Papuk gotovo 50% posjetitelja više nego u 2018.

209

Rekordnu posjetu zabilježio je u protekloj godini Park prirode Papuk. Kako je rekao ravnatelj te javne ustanove, Alen Jurenac, rezultat je to višemilijunskih investicija u sklopu projekta „Geopriče UNESCO geoparka“ , koje su zauvijek promijenile turističku sliku ne samo Parka prirode Papuk, već i ovog dijela Slavonije.

Ulaganja u turističku infrastrukturu odrazila su se na broj posjetitelja ukupnim porastom od 48,66 % u odnosu na 2018. godinu. Gledano u brojkama, Park prirode Papuk posjetilo je tijekom 2019. godine 52 486 posjetitelja, dok je u 2018. zabilježeno 35 306 posjeta.

Da bi se ovakvi rezultati ostvarili bilo je potrebno uložiti u infrastrukturu, prvenstveno onu prometnu, pa je tako asfaltiran makadamski put iz smjera Slatinskog Drenovca do Jankovca, a to je već u prvom tromjesečju rezultiralo porastom broja posjetitelja od 300% u odnosu na isto razdoblje 2018. godine.

Pored navedenog, Park prirode Papuk postao je bogatiji za 15 električnih i 15 brdskih bicikala kojima je upotpunjena turistička ponuda i omogućeno svima koji uživaju u čarima Parka da ga nastave istraživati i na dva kotača.

Osim 30 bicikala, Park je u protekloj godini postao i vlasnik autobusa, čija je namjena brže povezivanje udaljenih lokacija, ali istodobno i promoviranje turističke ponude. Zelene boje i oslikan prepoznatljivim fotografijama i motivima Parka prirode Papuk, autobus predstavlja svojevrsnu putujuću razglednicu Papuka koja je i na raspolaganju svim školama, udrugama, agencijama ali i svima ostalima koji žele uslugu prijevoza kako bi doživjeli Park prirode Papuk na najbolji mogući način.

U rekapitulaciji 2019. godine, među brojnim događanjima ravnatelj, Alen Jurenac je naveo kako je lipnju otvoren i Adrenalinski park “Duboka” koji je postao Papukova top destinacija za 2019. godinu, a dobitnik je i nacionalne godišnje nagrade “Simply the Best” u kategoriji novi projekt u turizmu.

Prvi vikend u srpnju bio je rezerviran za spektakl na nebu iznad Papuka. Balon Geopriče okupio je nekoliko stotina zainteresiranih posjetitelja i svojim prekrasnim prizorima iskupio se za sve mjesece iščekivanja njegove pojave na području Parka prirode Papuk.

Jesen će ostati upamćena po nagradi Hrvatske turističke zajednice na Danima hrvatskog turizma u Osijeku. Projekt “Geopriče UNESCO geoparka” Parka prirode Papuk osvojio je nagradu u kategoriji održivi turizam.

Sam kraj godine bio je rezerviran za “Kuću Panonskog mora” otvorenu sredinom prosinca u Velikoj. Riječ je o posjetiteljsko-edukacijskom centru Parka prirode Papuk koji sadržava atrakcije u unutrašnjem i vanjskom prostoru, koje će prezentirati prirodne ljepote na inovativan način. U upravnoj zgradi Javne ustanove Parka prirode Papuk pohranjene su vrijedne zbirke nalaza fosila koji nisu bili na adekvatan način prezentirani za posjetitelje. Stoga su prizemlje i vanjski prostor preuređeni u „Kuću Panonskog mora“, posjetiteljsko- edukacijski centar koji priča priču Papuka staru 16 milijuna godina.

Osobita ciljna interesna skupina su i djeca i mladi te znanstvenici kojima će prezentacije i izlošci Kuće Panonskog mora služiti kao alat u nastavi i potpora u učenju i izradi seminarskih, maturalnih, diplomskih i znanstvenih radova.

Možemo reći da su Geopriče ispričale najuspješniju godinu Parka prirode Papuk, a možemo i najaviti još bolju 2020. godinu jer nas tek čeka otvorenje Geo info centra u Voćinu. Nastavljamo hrabro koračati k cilju najposjećenije kontinentalne destinacije i veselimo se novoj turističkoj sezoni i svakom posjetitelju.“ – riječi su Alena Jurenca, ravnatelja Javne ustanove Park prirode Papuk.